Tudtátok, hogy Amerikában rengetegféle Oreot lehet kapni? Szülinapi tortás, mogyoróvajas, mentás, epres.. és még sorolhatnám. Az úgynevezett Golden Oreo egy sima vaníliás kekszet kapott, vaníliás töltelékkel, egyszóval ez a vaníliarajongók álma. Sajnos nálunk nagyon kevés helyen kapni, ezért úgy gondoltam, ha lehet sima Oreot csinálni, mért ne lehetne az összes fajtát megcsinálni házilag? Így most itt van a második Oreo recept, de szerintem nem az utolsó. ;) Ti melyik ízűt látnátok szívesen a blogon?
Nyilván nem tudom az Oreo titkos receptjét, így ez sem 100% Oreo ízű, viszont nagyon finom, ha nem szeretitek a csokit, akkor ezt érdemes megcsinálni. Ha nem találtok golden szirupot, nyugodtan tegyetek bele mézet, vagy juharszirupot ehelyett.
RECEPT:
HOZZÁVALÓK:
A kekszekhez:
kb. 17 keksz lesz belőle
- 150 g puha vaj
- 50 g kristálycukor
- 50 g barnacukor
- 2 evőkanál arany (golden) szirup (bioboltokban, vagy delikát boltokban keressétek)
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 250 g liszt
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- egy csipet só
A krémhez:
- 100 g puha vaj
- 150 g porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 60 ml tejszín
ELKÉSZÍTÉS:
1. A vajat habosítsuk a cukrokkal, amíg krémes és világosabb színű nem lesz, ezután tegyük hozzá az arany szirupot is, és keverjük el.
2. Keverjük bele a tojást és a sót, majd adjuk hozzá a vaníliát is.
3. A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, majd ezt is adjuk a tojásos keverékhez, és csak addig keverjük, amíg össze nem áll.
4. Tegyük a hűtőbe 2 órára.
5. Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet. A vajat a porcukorral keverjük elektromos habverővel 5 percig, ezután adjuk hozzá a vaníliát is. Utoljára adjuk hozzá a tejszínt, és ezt is keverjük 3-4 percig, vagy ameddig habos nem lesz.
6. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és két tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
7. A tésztát még hűtés után is nehéz lesz sodorni, így én úgy csináltam, hogy csíptem belőle egy kis adagot, ezt már a kilapítottam (ne legyen vastag), majd egy kör alakú kiszúróval formára vágtam. Ezután nyomhatunk rá mintát kekszpecséttel, vagy egy kisebb kiszúróval.
8. A kekszeket süssük 10-12 percig, vagy ameddig a széle kissé aranybarna nem lesz, de ne süssük túl, mert akkor nagyon megbarnul. Ezután rácson hűtsük ki.
9. A krémet töltsük habzsákba (de akár kanállal is rákanalazhatjuk a kekszre), nyomjunk egy kis adagot a keksz egyik felének közepére, majd tegyük rá a másik felét, és addig nyomjuk, ameddig a krém ki nem megy a széléig.
És már készen is van! :D
Próbáljátok ki mindenképp ezt a receptet, mert nagyon finom! Jó sütögetést! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése