Céklás Csokitorta

Sokan ódzkodnak zöldséget tenni a sütikbe, pedig rengeteg előnye van. Tényleg semmit nem lehet érezni belőle, mégis ad neki egy plusz ízt, nem lesz száraz, egyszerűen tökéletes. Ebben a verzióban semmi extra nincs, nincs benne töltelék (bár nagyon finom lenne bele mondjuk egy krémsajtos krém), csak egy kis cukormáz a tetején céklalével színezve. :) Ez a torta azoknak is tökéletes, akik szeretik a természetes dolgokat, ugyanis semmi színezék nincs benne, mégis annyira vidám! :D
És amellett hogy vidám, még nagyon egyszerű is. Ez tipikusan az a torta, amit 10 perc alatt össze lehet állítani, de mégis a végén úgy fog kinézni, mintha sok időt töltöttünk volna az elkészítésével. A céklát egyébként helyettesíthetitek akár reszelt cukkinivel is, de akkor nem lesz ilyen szép cukormázatok. :)
RECEPT
Hozzávalók
A tortához
180 ml étolaj
3 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
250 g cukor
40 g kakaópor
190 g liszt
1 és 1/2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
300 g főtt cékla
egy csipet só
A cukormázhoz
250 g porcukor
a főtt cékla leve
ELKÉSZÍTÉS
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és egy 20 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk és béleljünk ki sütőpapírral. 
2.A céklát főzzük meg, majd levével együtt pürésítsük egy késes konyhai robotgépben, majd egy szitán csöpögtessük le. Kanállal kicsit nyomkodjuk meg, hogy biztos kijöjjön az összes leve. A lét ne dobjuk ki, ezzel fogjuk megszínezni a cukormázat.
3. Tegyük a cékla húsát egy tálba, adjuk hozzá a tojásokat, a cukrot, és a vanília kivonatot. Elektromos habverővel keverjük össze, majd lassan csurgassuk bele az olajat is.
4. A kakaót, lisztet, szódabikarbónát, sütőport és sót szitáljuk át, majd 3 részletben forgassuk bele a céklás masszába.
5. Öntsük a tésztát az előkészített tortaformába, majd süssük 50 percig. 45 perc után bökjünk bele egy hurkapálcát, ha ez tisztán jön ki, készen van. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vegyük ki a tortaformából.
6. A cukormázhoz szitáljuk át a porcukrot, majd tegyünk hozzá annyi céklalevet, hogy egy sűrű mázat kapjunk. Ha nincs elég céklalevünk, tegyünk még vizet hozzá. Szórjunk a tetejére cukrot, csokidarát, vagy bármit amit szeretnénk.
7. Tegyük a tortat a hűtőbe 30 percre, hogy megdermedjen a máz, és már tálalhatjuk is!
Remélem tetszett nektek ez a recept, próbáljátok ki, mert tényleg mindig jól sikerül, és mindig nagyon finom! Jó sütögetést! :)


eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram